Hout stoken en het milieu? Gaat dat samen?

image002

Hout stoken en het milieu beschermen: er zijn mensen die stellen dat deze twee zaken niet samengaan. Onterecht!

De houtkachel is namelijk een uitstekend milieuvriendelijk alternatief voor de centrale verwarming. Tenminste, als je op de juiste manier stookt in een haard die voldoet aan de emissienormen. Dus leer over ‘verstandig’ stoken en doe die haard van vijftien jaar of ouder de deur uit.

Een verbod op houtkachels – waar in de media nogal eens over gespeculeerd wordt – gaat er niet komen. Sterker nog: houtverbranding wordt in heel Europa beschouwd als bron van hernieuwbare energie. Als schone en onuitputtelijke energiebron die het leefmilieu niet schaadt. Niet zo vreemd ook, want moderne houthaarden hebben een zeer slim verbrandingssysteem zodat er nauwelijks schadelijke stoffen worden uitgestoten.

lees verder>

Het nieuwe stoken

Het nieuwe stoken is verantwoord hout stoken. Vuur stoken waarbij zo min mogelijk stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor mens of milieu. Het nieuwe stoken staat ook wel bekend als de Zwitserse methode. Waarom? Omdat in Zwitserland onderzoek is gedaan naar de beste en milieuvriendelijkste manier om de houtkachel aan te steken. Je kunt deze manier het beste vergelijken met een brandende kaars, die brandt namelijk ook van boven naar beneden.

lees verder>

Stook verantwoord

Hout stoken is leuk om te doen, maar ook serious business. We zetten acht tips voor verantwoord stoken op een rij:

  1. Zorg dat je haard het juiste vermogen heeft voor de ruimte die je wilt verwarmen.
  2. Laat eens per jaar de schoorsteen vegen door een erkend vakbedrijf.
  3. Stook niet bij windstil of mistig weer.
  4. Plaats minimaal vier stammen stookhout op de bodem, leg daarop losse houtjes en aanmaakblokjes, en steek die aan. Stapel het hout losjes, zodat de lucht er goed bij kan.
  5. Zorg voor volledige luchttoevoer.
  6. Wordt het binnen te warm met de houtkachel aan? Verminder de houttoevoer, laat de intensiteit van het vuur verminderen en verminder de beluchting van de haard. Schuif in ieder geval nooit de luchttoevoerklep helemaal dicht.
  7. Controleer of je goed stookt. Een goed vuur herken je aan gele en oranje kleuren met paarse en blauwe puntjes, en aan de gelijkmatige vlammen. Ook zie je bijna geen rook uit de schoorsteen komen.
  8. Laat een houtvuur vanzelf uitbranden zonder de regelschuif dicht te doen.

Uiteraard demonstreren we het u graag in onze showroom!