hoe stook ik het schoonst?

Dit is onderkend. Op 15 januari werd bekend gemaakt dat Staatssecretaris Van Veldhoven vanaf 2020 strengere eisen gaat stellen aan de uitstoot van schadelijke stoffen en mensen met zo’n kachel waarschuwen als het ongeschikt weer is om te stoken.

Kies de juiste haard

Alles begint natuurlijk bij een goede haard. Er zijn strenge milieueisen waar steeds meer fabrikanten aan dienen te voldoen. Eén van die eisen is de Ecodesign-regeling voor houtkachels en -haarden. Officieel geldt deze Europese regeling pas vanaf 2022, maar de meeste fabrikanten houden zich er nu al aan.

Met de uitspraak van staatssecretaris Van Veldhoven wordt deze regeling versneld ingevoerd. Per 1 januari 2020 mogen er alleen nog maar kachels worden verkocht die aan de nieuwe normen voldoen.

De uitstoot van fijnstof bij nieuwe haarden is minstens honderd keer minder dan bij openhaarden. Oftewel: één ouderwetse openhaard stoot hetzelfde uit als honderd moderne houtkachels bij elkaar.

Manier van stoken cruciaal

Het effect van houtverbranding op het milieu is ook afhankelijk van ons: de stokers. Als hout te weinig zuurstof krijgt voor de verbranding, ontstaan gassen en stoffen die niet volledig zijn geoxideerd (verbrand). Denk dan aan koolmonoxide of fijnstof. Fijnstof bestaat uit zeer kleine deeltjes, niet groter dan één honderdste millimeter, die weer bestaan uit een mengsel van zouten, mineralen en teren. Vooral de teren zijn schadelijk voor de gezondheid, en de uitstoot hiervan vermindert flink als je verstandig stookt. Tijd voor een lesje verantwoord hout stoken dus.

Gebruik goed stookhout

Goed stookhout is de basis van elk goed vuur. De meest gebruikte houtsoort voor de haard is eikenhout. Een elastische en harde houtsoort die makkelijk te verkrijgen is, bijvoorbeeld bij bouwmarkten. Andere geschikte houtsoorten zijn berken-, elzen-, essen- en beukenhout. Houtbriketten zonder bindmiddelen zijn ook prima voor in de haard. Belangrijkste voorwaarde is dat het hout goed droog is en zo’n anderhalf tot twee jaar heeft gedroogd in de buitenlucht. Gebruik nooit hout dat geverfd, gelakt of verduurzaamd is. Bij verbranding komen dan schadelijke stoffen vrij. Slecht voor het milieu én voor onze gezondheid. Hetzelfde geldt voor afval, sloophout en spaanplaat. Samengevat: verbrand niets anders dan schoon stookhout!

<terug